Fotoplansch test och prisjämförelse

Foto planschtryck test

En del bilder kräver ett stort format för att de ska bli riktigt bra. Men vid förstoringar så syns även alla defekter och pixlar, och en plansch med en egen bild kan bli värdelös redan med ett litet fel. Jätteformatet är med andra ord en riktig utmaning för fotografen och fotolabbet. Vi har testat två av de ledande fotoplanschtryckerierna på internet.

Köp inte grisen i säcken av fotoplanschtillverkaren

Det finns många tjänster på nätet som hjälper dig att hitta lämpliga tryckerier eller rätt labb så att du inte behöver chansa. Bakom de tjänster som testas här finns fotojätten MyPhotobook och CEWE Color som täcker mer än hälften av den europeiska marknaden. De har olika tekniska lösningar och lämpar sig för olika projekt. Vi har testat kvaliteten för butikerna på Printing-1 (MyPhotobook) och FotoInsight (CEWE) i tolv kategorier.

Fotopapper, indigo eller reprografiskt fyrfärgstryck

Vid framkallning på fotopapper, som FotoInsight använder för standardstorlekar, uppstår inget tryckraster och därigenom inga störande tryckpunkter, inte ens under ett förstoringsglas. Den maximala återgivningskvaliteten på fotopapper bestäms av den optiska framkallningsprocessen samt papprets kemiska och fysikaliska egenskaper (t.ex. kornstorlek eller ytegenskaper).

En amatör kan knappt skilja mellan förstoringar som trycks med indigotryck med 300 dpi och högglansbeläggning som Printing-1 erbjuder å ena sidan och fotopapper å andra sidan. Under ett förstoringsglas kan dock alla se att det handlar om ett tryckraster med tryckpunkter och ett begränsat antal färger.

Fotoplanscher test och rekommendationer

Tryckupplösning

Tryckupplösningen för indigoprocessen är 300 dpi. För alla testade storlekar var den upplevda upplösningen bättre på bilder framkallade på fotopapper direkt med blotta ögat och med förstoringsglas. Text var emellertid lättare att läsa på blanka, tryckta papper från Printing-1.

Printing-1        ***

FotoInsight *****

Färger

Printing-1 erbjuder en fantastisk färgåtergivning som är perfekt för redan bearbetade bilder eller bilder som optimerats i Photoshop. På obearbetade bilder kan emellertid färgerna verka lite svala. Om man använder FotoInsights automatiska bildkorrigering blir däremot hudtonerna betydligt varmare. Det leder till att ett brandgult färgstick uppstår i den beiga bakgrunden på stamtavlan som har använts i testet. Men precis som porträtten var även den testade landskaps plakat från Lac Blanc med ett snötäckt Mont Blanc betydligt bättre återgiven hos FotoInsight.

Printing-1        ***

FotoInsight *****

Helhetsintryck

Helhetsintrycket varierar beroende på bildtyp och använd tryckprocess. På stamtavlan med linjer och text är Printing-1 bättre men vid testbeställningen av ett porträttfotografi och landskapsbilder med vatten, berg och snö gav FotoInsight det bättre helhetsintrycket.

Printing-1  ****

FotoInsight *****

Webbplats och beställning

Hos Printing-1 måste man alltid ladda ner ett klientprogram. Även om beställningsprogrammet är lovvärt, speciellt om man ska göra en fotobok eller fotokalender, så är det inte rimligt att man ska behöva installera ett program för att beställa en enstaka plansch. När man installerat programmet, valt och laddat upp bilden, måste man dessutom öppna webbläsaren, gå till http://printing-1.se/, logga in, välja projekt och sedan genomföra onlinebeställningen när man beställer en plansch från Printing-1 – det kan knapp bli mer komplicerat. Fördelen med detta är att man kan ge åtkomst till vänner och bekanta med en e-postinbjudan till tryckprojekten (kopior, fotoböcker, kalendrar, canvasdukar, planscher, etc.) och enkelt beställa i efterhand utan att projektet måste laddas upp på nytt.

FotoInsight visar med sin intuitiva navigering hur man gör det på rätt sätt. Med hjälp av varukorgen kan man sammanställa en beställning av olika bilder och produkter. Även om dessa kan beställas tillsammans, levereras varje produktkategori separat och beräkningen av fraktavgifter sker per produktkategori.

Om man beställer direkt via webbläsaren hos FotoInsight får man alltid automatisk bildkorrigering av semesterbilderna. Om man redan har optimerat bilderna på datorn, bör man istället ladda ner FotoInsights design- och beställningsprogram där man kan stänga av bildoptimeringsalgoritmerna vid beställningen.

Printing-1          **

FotoInsight   ****

Program

Beställningsprogrammet som Printing-1 erbjuder gratis kan förutom för onlinebeställningen även användas för att skicka in bildprojekt per post på cd- eller dvd-skivor eller annan lagringsmedia. Vid onlinebeställning av olika bilder eller produkter måste emellertid varje enskild produkt laddas upp separat som enstaka projekt. För att beställa enstaka projekt krävs ytterligare ett steg där man först måste logga in på sitt konto via en webbläsare med internetanslutning. Programmet är lättförståeligt och enkelt även vid mer komplexa fotoprodukter som fotoböcker och kalendrar.Printing-1 Software user inteface

FotoInsight erbjuder ett mer flexibelt val av format både på webbplatsen och i beställningsprogrammet. Hela processen är lättförståelig och logisk.

Printing-1  ****

FotoInsight *****

Format

Printing-1 erbjuder förstoringar på 195 g/m² papper i 83 storlekar. FotoInsight erbjuder planscher på fotopapper i fyra storlekar och XXL-planscher på 210 g/m² papper i 42 olika storlekar samt aluminium, galleritryck planscher, polystyren och akrylglastryck samt planscher med ramar från Nielsen.

Printing-1  *****

FotoInsight   ****

Collage

Collageplanscher passar både för dokumentation och dekoration, och är en omtyckt fotopresent. När man väl har installerat beställningsprogrammet kan man sammanställa collage av bilder och text hos båda tjänsterna. Hos FotoInsight är detta även möjligt online i webbläsaren utan beställningsprogram.

Printing-1  ****

FotoInsight *****

Betalning

Båda tjänsterna erbjuder säker betalning (ssl-krypterad). Printing-1: VISA, Paypal och förskott (girobetalning).

FotoInsight accepterar både leverans mot faktura (till fakturaadressen) och betalning med bank- och kreditkort eller girobetalning.

Printing-1  *****

FotoInsight *****

Leverans

Printing-1 levererade de tre testplanscherna i olika format gemensamt i en leverans efter exakt sex dagar. Av de tre beställda formaten från FotoInsight kom de båda standardstorlekarna i separata paket inom 48 timmar. En XL-panoramabild behövde 2 dagar längre. Därigenom levererade FotoInsight alla tre testade planschformat betydligt snabbare än Printing-1.

Printing-1        ***

FotoInsight *****

Förpackning

Printing-1 levererade bilderna ihoprullade i wellpapp i en kartong. Förpackningen gjorde ett bra och stabilt intryck.Förpackning planscher

FotoInsight levererar A4-formatet i ett kartongkuvert, planschen på fotopapper var dessutom inslagen i papper och skyddad med kartong. Den större poster var också inlindad i papper och sedan förpackad i en stabil rulle. På ett tryckeri där man anstränger sig på det sättet i fråga om förpackning är våra bilder definitivt i goda händer.

Printing-1  *****

FotoInsight *****

Support

Printing-1 erbjuder endast e-postsupport som besvarade våra frågor snabbt under kontorstid. FotoInsight erbjuder så väl gratis e-postsupport. När vi testade e-postsupporten svarade de snabbt och hjälpsamt.

Printing-1  ****

FotoInsight *****

Kostnader

FotoInsight fakturerar i kronor, erbjöd en snabb leverans i tre delar, men var i testet 28% dyrare än Printing-1, som fakturerar i brittiska pund.

Printing-1  *****

FotoInsight ***

Facit

Printing-1 erbjuder bra kvalitet och intressanta format, som panoramabilderna som kan vara upp till 600×150 cm och trycks på styvt papper. Dessutom är priserna bättre. Den etablerade fotospecialisten FotoInsight tar poäng med ett större urval av material, en intuitiv beställningsprocess, en snabb leverans och bättre kvalitet i flest fall.

Printing-1  47*

FotoInsight 61*

Keywords: Planschtryck, jämförelse, fotoplansch, test, planschtryckartest, , XL, panoramaplansch, fotopapper, stor plansch, trycka   

One thought on “Fotoplansch test och prisjämförelse

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s