Fotoplakater test og prissammenligning

Test af fototryk: plakater

Mange billeder har brug for et stort format for rigtig at gøre indtryk. Desværre falder alle defekter og pixels også mere i øjnene, når de forstørres; et plakattryk af dit eget billede kan således mislykkes pga. selv den mindste fejl. De kæmpestore formater er altså en rigtig udfordring for enhver fotograf og fotolaboratorierne. Vi har testet to førende udbydere af foto-plakattryk på internettet.

Du skal kunne stole på din plakattryk-leverandør

Der findes mange udbydere af plakattryk på internettet, så du bør ikke overlade det til tilfældet at finde det egnede trykkeri eller rigtige laboratorium. I denne test kigger vi nærmere på plakattryks-tilbuddene fra de to store fotofinish-firmaer MyPhotobook og CEWE Color, som sammen sidder på mere end halvdelen af det europæiske marked. De bruger forskellig teknik og kan anbefales til forskellige projekter. Vi har kvalitetstestet Printing-1 (MyPhotobook) og FotoInsight (CEWE) i tolv kategorier.

Fotopapir, indigotryk og reprografisk firfarvetryk

Ved eksponering på fotopapir, som FotoInsight bruger til standardstørrelser, opstår der ingen trykraster og dermed heller ingen forstyrrende trykpunkter, ikke engang under en lup. Den optimale gengivelseskvalitet på fotopapir afhænger af den optiske eksponeringsproces og de kemiske og fysiske papiregenskaber (fx kornstørrelsen og overfladens beskaffenhed).

For lægfolk er forstørrelser, der trykkes med den topmoderne indigo-metode med 300 dpi og en finish af højglanslak, næsten umulige at skelne fra fotopapir. Denne metode tilbydes af Printing-1. Med en lup kan enhver dog se, at det drejer sig om en trykraster med trykpunkter i et indskrænket antal farver.

Fotoplakater test og anbefalinger

Trykopløsning

Trykopløsningen med indigo-processen er 300 dpi. På alle testede størrelser var opløsningen, både med det blotte øje og lup, bedre end på billeder, der var eksponeret på fotopapir. Skrifttegn var imidlertid mere læselig på det glattere, trykte papir fra Printing-1.

Printing-1      ***

FotoInsight *****

Farver

Printing-1 har en fremragende farvegengivelse, som er ideel til allerede bearbejdede billeder eller billeder, der for eksempel er optimeret i Photoshop. På ubearbejdede snapshots kan farverne dog til gengæld virke lidt kolde. Med FotoInsights automatiske billedkorrektur bliver hudfarvenuancerne derimod tydeligt varmere. I testen medførte det, at den trykte slægtstavles beige baggrund fik et orange skær. Men portrætterne var overlegne, og det samme var tilfældet med det testede landskabsbillede fra Lac Blanc med et snedækket Mont Blanc, som var gengivet markant bedre hos FotoInsight.

Printing-1      ***

FotoInsight *****

Helhedsindtryk

Helhedsindtrykket varierer afhængigt af billedindholdet og den anvendte trykproces. Til slægtstavlen med linjer og tekst var Printing-1 bedre, men ved bestillingen af et portrætfotografi samt et landskabsfoto med vand, bjerge og sne var helhedsindtrykket bedre hos FotoInsight.

Printing-1  ****

FotoInsight *****

Websted og bestillingsprocedure

Hos Printing-1 skal der generelt først downloades et softwareprogram. Selvom bestillingsprogrammet i og for sig fortjener ros, især hvis der skal laves en fotobog eller fotokalender, er det et urimeligt krav, at man skal installere software til bestilling af blot én enkelt plakat. Når softwaren er installeret, billedet er valgt og uploadet, skal kunden hos Printing-1 også åbne en internetbrowser, hente websiden http://printing-1.dk/, logge sig på, vælge et projekt og derefter udføre online-bestillingen af plakaten – det er virkelig kompliceret. Fordelen ved denne fremgangsmåde er imidlertid, at man kan sende en e-mail-invitation til venner og bekendte med adgang til trykprojekterne (papirbilleder, fotobøger, kalendere, fotolærreder, plakater osv.) og foretage efterbestillinger, uden at skulle uploade projekterne igen.

Med den intuitive navigation viser FotoInsight, hvordan det skal gøres. Ved hjælp af indkøbskurvens funktioner kan der sammenstilles en bestilling med forskellige billeder og produkter. Hver produktkategori leveres separat, selvom bestillingen er foretaget på én gang. Der beregnes separate gebyrer for leveringen af de forskellige produktkategorier.

Hvis man bestiller hos FotoInsight direkte via browseren, anvendes den automatiske billedkorrektur, som er beregnet til feriefotos. Kunder, der allerede har optimeret deres billeder på computeren, bør i stedet for downloade FotoInsight Designer-bestillingssoftwaren, som gør det muligt at fravælge billedoptimeringsalgoritmerne ved bestillingen.

Printing-1      **

FotoInsight ****

Software

Ud over online-bestilling af tryk gør den gratis bestillingssoftware fra Printing-1 det muligt at indsende billedprojekter pr. post på cd’er, dvd’er og andre lagermedier. Ved online-bestilling af forskellige billeder eller produkter skal hvert enkelt produkt uploades som særskilt projekt. For at bestille enkelte projekter er et ekstra trin nødvendigt, hvilket medfører, at man først skal logge på sin brugeraccount via en webbrowser med internetforbindelse. Softwaren er letfattelig og gør det problemløst at lave komplicerede fotoprodukter såsom fotobøger og -kalendere. Printing-1 Software Interface

Med hensyn til webside og bestillingssoftware havde FotoInsight et mere fleksibelt valg af format. Her var hele processen letforståelig og logisk.

Printing-1  ****

FotoInsight *****

Formater

Printing-1 tilbyder forstørrelser på 195 g/m² papir i 83 størrelser. FotoInsight tilbyder plakater på fotopapir i fire størrelser og XXL-plakater på 210 g/m² papir i 42 forskellige størrelser og alu-dibond, galleri, skum og akrylglastryk samt plakater med rammer fra Nielsen.

Printing-1  *****

FotoInsight ****

Collager

Collage-plakater er ideelle både til dokumentation og dekoration og er populære fotogaver. Når bestillingssoftwaren er installeret, kan man hos begge udbydere sammenstille en collage med billeder og også tekster. Hos FotoInsight er dette også muligt online i browseren uden bestillingssoftware.

Printing-1  ****

FotoInsight *****

Betaling

Hos begge udbydere afvikles betalingen sikkert (ssl encoded). Printing-1: VISA, Paypal og forudbetaling (bankoverførsel).

FotoInsight accepterer både levering mod betaling med betalings- og kreditkort.

Printing-1  ****

FotoInsight ****

Levering

Printing-1 leverede de tre testplakater i forskellige formater i en samlet levering nøjagtig seks dage efter bestillingen. To af de i alt tre bestilte formater hos FotoInsight kom os i hænde i separat indpakning som enkeltleverancer inden for 48 timer efter bestillingen. Det drejede sig om de to poster i standardstørrelse. XL-panoramabilledet tog to dage ekstra. Dermed leverede FotoInsight alle tre plakatformater fra testen betydeligt hurtigere end Printing-1.

Printing-1      ***

FotoInsight *****

Indpakning

Printing-1 leverede de forskellige billeder samlet; de var rullet ind i bølgepap, som var anbragt i en kasse. Indpakningen så stabil ud og gjorde et godt indtryk.Indpakning

FotoInsight leverede A4-størrelsen i en æske, plakaten på fotopapir var dog pakket ekstra ind i papir og beskyttet med karton. De større plakater var ligeledes viklet ind i papir og en stabil plakatrulle. Hos trykkerier, der er så omhyggelige med indpakningen, er billederne bestemt i gode hænder.

Printing-1  *****

FotoInsight *****

Support

Printing-1 tilbyder kun support pr. e-mail. Vores spørgsmål blev besvaret hurtigt i den almindelige kontortid. FotoInsight har både gratis support pr. e-mail. FotoInsights support svarede ligeledes hurtigt og hjælpsomt.

Printing-1  ****

FotoInsight ****

Priser

FotoInsight havde hurtigere forsendelser i tre trin, men var i testkonstellationen sammenlagt cirka en tredjedel dyrere.

Printing-1  *****

FotoInsight ***

Facit

Printing-1 tilbyder kvalitetsprodukter og interessante formater såsom panoramaplakater på rigtig kraftigt papir, der kan være helt op til 600×150 cm brede (eller høje). Derudover er deres priser væsentligt billigere. Den etablerede fotospecialist FotoInsight scorer point med et større materialeudvalg, en mere intuitiv bestillingsproces, hurtigere levering og de bedste plakater til de fleste anvendelser.

Printing-1  46* – http://printing-1.dk/

FotoInsight 59* – http://fotoinsight.dk/plakater-og-fotolaerreder.html

Keywords: plakattryk, sammenligning, fotoplakater, test, poster, plakattrykstest, XL, panoramaplakater, fotopapir, store plakater, trykke

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s