Wedding_3489När man var liten kunde man erövra sin flickvän eller pojkvän med en liten lapp med texten ”Får jag chans på dig?” Och troligtvis hade man valt bröllopsfotograf med räkneramsan ”Ole, dole, doff …”. När vi väl är gamla nog för bröllop har vi blivit lite mer anspråksfulla, både vad gäller valet av partner och beslutsfattande i andra frågor. Men frågan kvarstår: Hur hittar man rätt fotograf för det egna bröllopet? Det är ju inte direkt som att finns någon brist i Sverige. Det finns knappt en fotograf som inte erbjuder bröllopsfoton. För det är ett faktum att inte heller de vackraste bröllopsfotoböckerna som idag erbjuds både enkelt och billigt från företag som CEWE-fotobok, FotoInsight, Önskefoto eller Smartphoto och kan beställas på internet, kan dölja misslyckade bröllopsfoton.

Som inför alla beslut som gäller bröllopsplanering måste paret först tänka igenom några bestämda saker som exempelvis:

  •     Föredrar man en kvinnlig eller manlig fotograf?
  •     Ska fotona i första hand ha en dokumentär karaktär, handlar det om porträtt av brudparet och gäster? Eller ska fotografen försöka fånga stämningen?
  •     I vilken omfattning ska fotografen finnas på plats? Ska också inköp av brudklänning, brudbukett och liknande fotograferas eller handlar det kanske bara om bilder från vigseln i rådhus eller kyrka?
  •     Vilken fotografisk stil föredrar brudparet?
  •     I vilket format och i vilken stil vill brudparet ha bröllopsalbumet – man kan välja t.ex. mellan CEWE-fotobok och FotoInsights digitala tryck samt äkta fotopapper och glänsande eller matt förädling.
  •     Och i slutändan handlar det om pengarna också: Hur stor är budgeten för fotografering, fotograf, rättigheter och bilder?

 

Tänk därför igenom ditt val noga …

WeddingAlbum_2_H2400I nästa steg handlar det om att göra ett första urval av potentiella bröllopsfotografer. För efterforskningarna kan man använda bröllopstidningar, bröllopsmässor, flyers i bröllopsbutiker och rekommendationer från vänner och naturligtvis även internet. Med hjälp av webbplatserna går det snabbt att se om en fotograf har bröllopsfotografering som en bisyssla eller arbetar regelbundet och professionellt. ”Nu för tiden har alla fotografer en webbplats. Med hjälp av webbplatsens utseende får man ett första intryck. Om man tycker om en fotografs arbete bör man först och främst fråga personligen om hon eller han har tid för bröllopet. På så sätt får man direkt ett första personligt intryck, vilket är viktigt eftersom ömsesidig sympati är en av förutsättningarna för ett bra resultat”, säger Anké Hunscha, fotograf från Düsseldorf, som gör exklusiva bröllopsreportage i fotojournalistisk stil ur ett konstnärligt perspektiv.

Wedding_3529Efter de första efterforskningarna är det bäst om man träffar fotografen för ett första samtal. Här kan man diskutera önskemål och förväntningar och brudparet kan få ett intryck av studion och fotografens tidigare arbete. Här har man också möjlighet att titta igenom en hel fotoserie från ett bröllop. ”Först med en komplett bröllopsfotoserie får paret en bra känsla för fotografens stil. Ett proffs ska kunna visa upp flera bröllop som alla håller en hög och jämn kvalitet”, fortsätter Hunscha. Här bör man tänka på hur bilderna presenteras. Det är nämligen inte alla bröllopsfotografer som känner till möjligheterna med moderna fotoboksprogram för gestaltning av bröllopsalbumet – både när det gäller kvalitet och pris. Det är också intressant att titta närmare på foton tagna under komplicerade förhållanden: Ser bilderna från den mörka kyrkan eller festen, där det vanligtvis inte är några optimala ljusförhållanden, ut som om de vore tagna i en grotta? Har bruden vacker hy eller en glänsande panna på bilderna från festkvällen? Även på den här punkten har fotografen en rådgivande funktion.

 

… den som ska binda sig

WeddingAlbum_SILVER-A4-panoramaOm paret är övertygat om de fotografiska kvaliteterna och fotografen upplevs som sympatisk ska man i det första samtalet klargöra i vilket omfång fotografen ska vara med på bröllopet. Handlar det bara om bilder från vigseln i rådhuset eller kyrkan, ska fotografen finnas med hela dagen och kanske redan vid köpet av bröllopsklänning och ringar?

Till sist ska man avtala skriftligen om vad man kommit överens om för att skydda båda parter. Avtalet ska innehålla i vilken omfattning fotografen ska finnas på plats under bröllopet. Dessutom kan man bestämma vilka som är de viktigaste personerna som ska fotograferas. Och även frågan om hur bilderna ska överlämnas ska klargöras. Samt om alla bilder ska brännas på en DVD eller överföras med Wetransfer eller Dropbox? Eller om fotografen också ska gestalta bröllopsalbumet? Om ett bröllopsalbum ska sättas ihop i slutändan bör kostnaderna för detta specificeras. Tack vare FotoInsights Designer App eller Printing-1-fotoboksprogram som är gratis att använda kan även lekmän sätta ihop fotoböcker snabbt, enkelt och billigt. Ett ädelt fotobok med fotopapper får man för knappt 600 kr.

Civil Partnership P1020804 white 900dpi

Dessutom handlar det om användningsrättigheter och arvodet. Utan avtal äger fotografen upphovsrättigheterna och de avbildade har modellrättigheter. Det innebär att den ena parten inte kan använda bilderna utan den andra partens godkännande. I fråga om arvodet gäller följande: Precis som i andra branscher finns det även fotografer som har olika prisklasser, som utför sitt arbete i olika kvalitet och därigenom har olika prisföreställningar. ”Många par räknar med att ca 30 procent av hela budgeten går åt för fotograf och bilder”, säger Hunscha som har lång, praktisk erfarenhet. Varje enskilt par bör tänka igenom vilken prioritet som bröllopsbilderna har och reservera en andel av den totala budgeten för dessa. ”Det ska tydligen finnas fall där vattnet som serverades till maten kostade mer än fotografen”, avslöjar Hunscha.

Gratis kopior. Be om provexemplar.

IITM LLP  |  London, Storbritannien  | Tel. +44 (0)20 32867469  | http://se.IITM.info