Wedding_3489Som barn var det nemt nok. Man skrev en lille seddel til den udkårne med spørgsmålet ”Skal vi være kærester? Ja; Nej; Måske”. Og bryllupsfotografen ville man sikkert have fundet med en tælleremser som for eksempel ” Okker gokker gummiklokker …”. Men på det tidspunkt, hvor vi virkelig holder bryllup, er vi trods alt blevet lidt mere fordringsfulde, både med hensyn til at vælge den person, vi vil følges gennem livet med, og med hensyn til at træffe andre beslutninger. Så spørgsmålet er, hvordan man finder den rigtige fotograf til sit eget bryllup. For der er virkelig mange at vælge mellem i Danmark. Næsten alle fotografer tilbyder også bryllupsfotografering. For selv den flotteste bryllupsfotobog, som man i dag kan bestille nemt og billigt fra fotoudbydere som CEWE Fotobog, FotoInsight, Fotoknudsen eller Photobox, kan ikke skjule mislykkede bryllupsfotos.

Som ved alle beslutninger, der skal træffes i forbindelse med bryllupsplanlægningen skal brudeparret også her først overveje nogle vigtige punkter, som for eksempel:

  • Foretrækker man en kvindelig eller mandlig fotograf?
  • Skal fotoene hovedsageligt dokumentere den store dag, drejer det sig først og fremmest om portrætbilleder af brudeparret og gæsterne? Eller vil I have billeder, der indfanger stemningen?
  • Hvor omfattende skal fotografens ledsagelse være? Vil I for eksempel allerede have billeder af købet af brudekjole, brudebuket etc. eller vil I blot af billeder af selve vielsen?
  • Hvilken fotografisk stil foretrækker brudeparret?
  • Hvilket format og hvilken stil skal det bryllupsalbum have, som brudeparret ønsker sig? Hos CEWE Fotobog og FotoInsight kan man for eksempel vælge mellem digitaltryk samt ægte fotopapir og forædlinger med blank eller mat coatning.
  • Og ikke mindst spørgsmålet om budgettet: Hvor mange penge står der til rådighed til fotografering, fotografen, rettigheder og billeder?

 

Tænk dig godt om …

Theme_WeddingAlbum_2018Næste trin handler om at træffe et foreløbigt udvalg af potentielle bryllupsfotografer. Dem kan man for eksempel finde ved at studere bryllupsmagasiner, informere sig på bryllupsmesser, se på udstillingsvinduerne i brudeforretninger og få anbefalinger fra sine venner samt naturligvis på internettet. Ved hjælp af præsentationen på internettet, kan man allerede danne sig et billede af, om bryllupsfotografering er en sideforretning for fotografen, eller om vedkommende tilbyder denne genre regelmæssigt og professionelt. ”Nu er det efterhånden sådan, at alle fotografer præsenterer sig på en internetside.Ved hjælp af denne præsentation kan man allerede få et første indtryk. Hvis man synes godt om fotografens arbejde, er det bedst at henvende sig personligt til fotografen, for at finde ud af, om vedkommende står til rådighed på det ønskede tidspunkt. Dermed får man også et direkte personligt indtryk, hvilket er vigtigt, fordi gensidig sympati er en af forudsætningerne for at få et tilfredsstillende resultat”, lyder rådet fra Anké Hunscha, der er fotograf i Düsseldorf, og som har fotograferet eksklusive bryllupsreportager i fotojournalistisk stil med en kunstnerisk vinkel.

 

WeddingAlbum_2_H2400Efter den indledende research vil det være optimalt at mødes med fotografen til en forberedende samtale. Her kan man afklare ønsker og forventninger, og brudeparret kan samtidig få et indtryk af fotografens studie og vedkommendes hidtidige arbejde. Her har man også mulighed for at få vist en komplet fotoserie fra et bryllup. ”Brudeparret får først en optimal fornemmelse af fotografens stil ved at se en hel bryllupsfotoserie.En professionel bryllupsfotograf kan præsentere en lang række bryllupper, der alle har samme kvalitet”, forklarer Hunscha. I den forbindelse bør man også være opmærksom på, hvordan fotoene præsenteres. For det er langt fra alle bryllupsfotografer, der kender til de muligheder, som moderne fotobogssoftware giver i forbindelse med udformning af bryllupsalbummet – både med hensyn til kvalitet og pris. Det er især også interessant at se nærmere på kritiske fotos: Ser billederne fra en mørk kirke eller festen, hvor der i sagens natur ikke er optimale lysforhold, ud som om de er taget i en hule? Har bruden stadig en smuk teint på billederne fra festen om aftenen eller ser hendes pande blank ud? For i denne sammenhæng har fotografen også en rådgivende opgave.

 

… før du træffer dit valg

WeddingAlbum_SILVER-A4-panoramaHvis brudeparret er overbevist om fotografens evner, og man kan mærke gensidig sympati, bør man under den forberedende samtale desuden afklare, hvor omfattende brylluppet skal dækkes af fotografen. Drejer det sig med andre ord udelukkende om fotos af selve vielsen, skal hele dagen dokumenteres, eller skal fotografen allerede være til stede under nogle udvalgte forberedelser som for eksempel køb af brudekjole og vielsesringe.

 

For at give begge parter sikkerhed bør man til sidst indgå en bindende aftale. Den bør indeholde det tidsmæssige omfang af fotografens dækning af brylluppet. Desuden kan man fastholde de vigtigste motiver eller situationer, der skal fotograferes. Og desuden skal det afklares, hvilken form fotoene skal overdrages i. Skal alle optagelserne brændes på en DVD, eller skal de sendes via WeTransfer eller Dropbox? Eller skal fotografen desuden udforme bryllupsalbummet? Hvis der til sidst skal laves en bryllupsfotobog, skal udgifterne til den angives separat. For takket være den gratis FotoInsight Designer App eller fotobogssoftware fra Printing-1 kan amatører også hurtigt, nemt og billigt selv lave deres egen fotobog. En flot bryllups-fotobog med læderindbinding fås allerede til en pris på knap 500,- kr.

Civil Partnership P1020804 white 900dpiOg sidst men ikke mindst skal man også afklare spørgsmålet om brugsret og ophavsret samt fotografens honorar. Uden kontrakt har fotografen ophavsrettigheden og de afbildede personer har retten til eget billede. Det betyder, at ingen af parterne kan bruge fotoene uden tilladelse fra den anden part. Med hensyn til honoraret, skal man være opmærksom på, at ligesom med andre brancher arbejder fotografer i forskellige prisklasser, fordi de udøver deres arbejde i forskellig kvalitet og har tilsvarende forskellige prisrammer. ”Mange brudepar planlægger at bruge ca. 30 procent af hele bryllupsbudgettet til fotografen inklusive kopierne”, fortæller Hunscha på baggrund af sin erfaring. Brudeparret bør helt konkret overveje, hvilken prioritet bryllupsfotoene har for dem, og planlægge at bruge en tilsvarende del af hele budgettet på fotoene. ”Men selvfølgelig findes der også eksempler på, at der bliver givet flere penge ud på det vand, der bliver skænket for gæsterne under festen, end hvad man betaler til fotografen”, fortæller Hunscha.

 

Må frit trykkes. Vi beder om at få tilsendt et frieksemplar.

 

IITM LLP  |  London, U.K.  | Tlf. +44 (0)20 32867469  | http://dk.IITM.info

 

One thought on “Okker gokker gummiklokker – lidt om hvordan man finder den passende bryllupsfotograf

Comments are closed.